Orvosmisszió

„Az Orvosmisszió ma Európában a „leg”-ek missziója. A mindennapi megélhetést tekintve a legszegényebb, utak hiányában a legnehezebben megközelíthető, a nagyvilág számára legkevésbé ismert, egészségügyi szempontból még ukrán viszonylatban is a legelhanyagoltabb. Emiatt az itt élők helyzete a legkilátástalanabb egész Európában. Ez motiválja orvosainkat és hallgatóinkat, hogy két-három hetente útnak induljanak.” (Vojcek László professzor, az Orvosmisszió vezetője)

Nagyon megérintett az itt élő emberek nehéz sorsa. Mi ilyen élethelyzeteket csak dokumentumfilmekből ismerhetünk. Magától értetődő volt, hogy segítjük a kárpátaljai gyermekek prevenciós szűrését. (Klaus Höhn, a Katolikus Karitász németországi jószolgálati nagykövete)

A Kórházmisszióval kezdődött a Kárpátalján élők egészségügyi támogatása

A Katolikus Karitász Kórházmissziója már 2015-től segítette az egészségügyi ellátást Ungvár, Munkács és Beregszász gyermekkórházaiban. A betegellátás és rehabilitáció fejlesztésére a karitász az elmúlt években közel 20 millió forintos támogatást biztosított. Életmentéshez szükséges oxigénkoncentrátorral, a fiziológiai osztály felújításával, műtőlámpával, orvosi eszközökkel, gyógymedencével, fogorvosi székkel és eszközökkel, valamint 8 betegszoba bebútorozásával segítette a gyermekek gyógyulását de juttatott élelmiszer-adományt, valamint infúziószabályozó készüléket a gyermekonkológiai osztálynak és felújított fürdőszobákat, vízvezetékeket és villanyhálózatot is. E három kórház több tízezer gyermek ellátását próbálja biztosítani Kárpátalján.

Orvosmisszió

A hatalmas gyógyszer- és kórházi eszközigény, valamint az orvosi beavatkozások nagy száma hozta azt a felismerést, hogy prevencióval, helyben végzett orvosi vizsgálatokkal sok gyermek esetében megelőzhető lenne a kórházi beavatkozás. A Karitász támogatója, Vojcek László professzor ennek nyomán szervezte meg az első missziót Gyertyánligetre 2017 szeptemberében. Az Orvosmisszió munkájával kiegészíti a Karitász kárpátaljai Kórházmisszióját, valamint a magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programját.

Missziós területek

Az elmúlt több mint egy évben a Misszió Kárpátalján eljutott a legtávolabbi, legkevésbé látogatott, legnehezebben megközelíthető és egészségügyi szempontból a legelhanyagoltabb szórványtelepülésekre is. A Misszió vizsgálatait évente megismétli, szükség szerint új szemüveget, lúdtalpbetétet biztosítva a gyermekeknek. A Karitász orvosmissziós munkájához jelentős támogatást nyújt Magyarország Kormánya és a németországi Szent Erzsébet Alapítvány, melynek elnöke, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete Klaus Höhn az Orvosmisszióval több alkalommal ellátogatott Kárpátaljára. 

Szolidaritás a határon túli magyarsággal

A vizsgálatoknak a megelőzés és a gyógyítás mellett fontos üzenete, hogy az anyaország számára minden magyar fontos és odafigyel a legtávolabb, szórványban élő honfitársainkra is. Az első világháborút lezáró békediktátum következményeként Magyarország elveszítette területeinek kétharmadát és lakosságának közel felét. Több millió magyar került a környező országokba, akik közül ma a Kárpátalján élő több mint 150 ezres magyarság és a szerbiai Vajdaságban élő közel 200 ezer magyar van a legnyomorúságosabb, legkiszolgáltatottabb helyzetben.

A prevenciós szűrések az egészségmegőrzés fontosságára is felhívják a figyelmet és általuk olyanok is részesülhetnek a szakorvosi vizsgálatokban, akik erre nem gondoltak vagy panaszaik ellenére, anyagi helyzetük miatt nem is gondolhattak.

  

 

A 2017-2018-as év számokban

Az elmúlt több mint egy esztendőben az Orvosmisszió 12 kárpátaljai település (Kőrösmező, Rahó, Terebesfejérpatak, Gyertyánliget, Nagybocskó, Aknaszlatina, Técső, Bustyaháza, Visk, Nagyszőlős, Huszt, Munkács) óvodáiba és iskoláiba látogatott el. Az Orvosmisszió ebben az időszakban több mint 1600 óvodás és kisiskolás szemészeti, fogászati és ortopédiai, valamint csaknem 600 felnőtt EKG, vércukor és vérnyomás vizsgálatát végezte el. A vizsgálatok eredményeképpen közel 250 szemüveget és 500 lúdtalpbetétet juttatott el a gyermekeknek. A Karitász helyi munkatársai által 12 gyermek munkácsi és budapesti gyógyítását szervezte és támogatta.

 

A szűrések tapasztalatai

Kárpátalján a szűrések során olyan problémákkal találkozhatunk, melyek nemcsak a jelen ukrán egészségügyi ellátórendszer hiányosságainak, nehézségeinek a következményei, hanem a szegénységből, a kisebbségi létben megélt elnyomásból, kilátástalanságból fakadnak. Évtizedek, generációk óta tartó kilátástalanság és depresszió következménye, hogy az alapvető egészségkultúra is elsorvadt. A reményvesztettség következtében alulmotivált társadalomban a legalapvetőbb problémák, mint a magas vérnyomás, vércukor kezelése is az esetek nagy részében elmarad. Ezért ennek szövődményei, az agyvérzés, a jelentős látásromlás, esetenként végtagvesztés az amúgy is nehéz helyzetben lévő családoknak újabb keresztet jelent.

Ebben a helyzetben a gyermekek egészsége sem elsődleges, mindemellett a várandós mamák gondozása sem megoldott.  A gyermekek esetében az alapvető életminőséget meghatározó problémákra, mint csípőficam, bokasüllyedés, gerincferdülés, fogszuvasodás, jelentős látási problémák sem feltétlenül születik időben megnyugtató válasz. Ebbe a környezetbe próbáljuk az egészség és a remény sugarát elvinni.

Orvosmisszió

A kezdeti 8 főről az Orvosmisszió tagsága 2018 végére - a Medikusmisszió tagjaival együtt - 51 főre nőtt, benne 17 orvos, 17 orvostanhallgató, 3 nővér és asszisztens és 14 segítő.

Medikusmisszió

2018 tavaszán 4., 5. és 6. éves orvostanhallgatókból megalakult a Medikusmisszió is, mely a szűrővizsgálatokon hatékonyan segíti a szakorvosok munkáját. Ők orvossá válván az Orvosmissziót erősítik. A Medikusmisszió mára 17 tagot számlál és folyamatosan bővül.

 

Szűrővizsgálatok, tanácsadás

A gyermekeknél szemészeti, fogászati és ortopédiai szűrővizsgálatot végeznek a Misszió orvosai. A felnőttek esetében vércukor, vérnyomás mérése, valamint EKG szűrésre kerül sor. Ezt a megelőző vizsgálatot szakorvos vezetésével medikushallgatók végzik, akik életmód és táplálkozási tanácsokat is adnak a magas cukorral és vérnyomással küzdő betegeknek.

 

Kismamák, nőgyógyászat, magzatvédelem

A Gyermekek és a felnőttek szűrése mellett elkezdődött a gyermeket váró kismamák segítése és a csecsemős édesanyák támogatása is. Az orvosi szűrések alkalmával 2018 tavaszától a Misszió nőgyógyászati és gyermek-nőgyógyászati tanácsadást is tart és megkezdte ismeretterjesztő előadásait egészségmegőrzés, függőség-prevenció témakörben. Ezt kívánjuk folytatni 2019-ben is bővítve a programot csecsemőápolási, egészséges életmóddal kapcsolatos és magzatvédelemi ismeretekkel.

 

Kismamaprogram

2018 őszétől tájékoztatófüzettel, tanácsadással, csecsemő ruházattal segítjük a szülést megelőzően illetve azt követően a magyar édesanyákat. Ahol ez szükséges, vércukor, vérnyomás, magzati szívhang vizsgálatát biztosítjuk a kismamáknak. Célunk, hogy 2019 végére minden magyar kismamát elérjünk és számukra mind orvosi, mind eszközbéli segítséget tudjunk adni.

A vizsgálati eredmények rögzítése

Minden gyermekről vizsgálati karton készül, mely tartalmazza a szakorvosi véleményeket, a javasolt gyógyászati segédeszközt és a terápiát. Egy év után a vizsgálatot ennek alapján ismételjük.

 

 

Gyógyítópontok létrehozása

A gyermeket váró magyar családok biztonságos orvosi ellátásához, a helyi egészségügyi színvonal emelése érdekében, továbbá az Orvosmisszió munkájának támogatására olyan gyógyító pontok létrehozását tervezzük Kárpátalján, melyek a környékbéli települések magyarságát is képesek ellátni, melyet az Orvosmisszió tagjai és a helyi egészségügyi dolgozók egyaránt szűrésre és gyógyításra használhatnak. Ezek létrehozása az óvoda építésekkel és felújításokkal párhuzamosan segíthetik a magyarság megmaradását, életerejének növekedését, magára találását.

Fejlesztések 2019-ben

A kormány és a Karitász 2018-as támogatásának köszönhetően az Orvosmissziónak sikerült azokat az alapvető orvosi műszereket beszerezni, melyek a szemészeti, fogászati és ortopédiai, valamint a felnőtt szűréseket lehetővé teszik. Ezt a műszerállományt szeretnénk 2019-ben egy réslámpával, továbbá egy nőgyógyászati kolposzkóppal kiegészíteni, tervezzük továbbá a szűrővizsgálati nyilvántartás digitalizálását.

 

 

A+ A-

1115 Budapest, Bartók Béla út 104. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató