Tevékennyé vált szeretet

Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepén szeretnénk felhívni azokra közös pontokra a figyelmet, amik a Karitász munkájában és a szent életművében közösek. Önkénteseink közül szeretettel gratulálunk Dr. Szarka Miklósnénak, aki 2020-ban megkapta a Szent Erzsébet Rózsája díjat.

Hogyan kapcsolódik Szent Erzsébet a Karitászhoz? Erzsébet az a személy, aki megfogadta az irgalomra hívást, benne Isten kegyelméből tevékennyé vált a szeretet. Minden Karitász munkatárs és önkéntes számára valódi példakép. Elődeink is tudták, hogy Szent Erzsébet és a Karitász között valódi a kapcsolat, hiszen amikor a már meglévő 39 budapesti és az egyházmegyei karitász szervezetnek koordinálásra és támogatásra volt szüksége, 1931. október 7-én a püspöki kar megalapította a Szent Erzsébet Karitász Központot.

Bátor volt, odafordult a szegényekhez. Legyőzte a félelmeit, feladta az uralkodói gőgös szemléletet, megrendítette őt a szegények valósága. Ugyanakkor nem riasztotta el a feladat nagysága, mert első lenni az adakozásban. Ez nagyon hasonlít a Karitásznak ahhoz a szerepvállalásához, hogy merünk elsőként megjelenni katasztrófák helyszínén és segítő kezet nyújtani a szenvedőknek. Devecserben 10 éve ott voltunk akkor, amikor még nem lehetett tudni azt sem pontosan, hogy milyen anyaggal állunk szemben. Hisszük, hogy ez a bátorság azonban nem vakmerőség. Együtt dolgozunk szakértőkkel, de ugyanennyire fontos az a nyitottság és odafordulás, amit Szent Erzsébet mutat nekünk.

Szent Erzsébet segítségnyújtásával társadalmi különbségeket akart legyőzni, ezért a legszegényebbeket is támogatta. A Karitásznak szintén fontos célja, hogy korra, nemre, felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül legyen segítsége mindenkinek, embertől emberig. Ha nem figyelünk mások hiányaira, az egy kissé megkeményíti a szívünket. Ez lehet biztonságos: Mit érdekel engem a másik, én megvagyok, jól vagyok, majd megoldja nélkülem. Igazán odafigyelni a másik emberre, átélni az ő valóságát, élethelyzetét és mindezt ítélkezés nélkül – ez igazi karitászos lelkület. 2015-ben a Karitász a migrációs krízis idején jelentős krízisintervenciós feladatokat végzett a szerbiai és az osztrák határátkelőknél is, valamint a Szlovéniában és Horvátországban is. 2015 szeptemberében a kritikus napok alatt 24 órás szolgálatot látott el a szervezet a Röszkén kialakított Karitász bázison. A hét alatt közel 20.000 migráns lépte át itt a határt. Nekünk nem az volt a feladatunk itt, hogy eldöntsük, ki miért, hogyan és hová menjen. A másik emberben itt a legfontosabb az ő gyengesége, elutasítottsága volt számunkra, ezáltal az életet támogattuk.

Amikor Erzsébet férje elhunyt, és sógorai kemény kézzel bántak vele, a leírások szerint elhagyta a királyi palotát, s ezután fonásból, a családi ékszerek eladásából próbálta nevelni három gyermekét, akik közül a legkisebb még csecsemő volt. Ebben a cselekedetében is a bátorságát érdemes megfigyelni: nem alkudott meg egy számára nehezen elviselhető életállapottal, tevékenyen tett a változásért. 2015-től a Katolikus Karitász útjára indította a mélyszegénységben élő családok hosszú távú és átfogó segítését célzó modellprogramjait, az „Öngondoskodó háztartások” gyűjtőnév alatt futó „Szép otthonok”, „Akarom” programokat és a korábban vetőmag programként ismert „Zöldellő kertek” programot is tovább fejlesztve. Ebben is az az igazi érték, hogy Szent Erzsébet szemével-szívével tudunk a családokkal együtt tenni azért, hogy nekik hosszútávon megélhetésük, életük legyen. Jó látni, amikor ennek az összefogásnak köszönhetően szépülnek, élettel telivé válnak az otthonok, a kertek. Jó látni és tapasztalni, hogy reményvesztett embereknek céljaik lesznek, ötleteik arra, hogyan alakítsák a kertet, a mindennapjaikat. Ezt a sokszor küzdelmes munkát ezek a pozitív élmények viszik előre.

Hálás szívvel gondolunk valamennyi önkéntesünkre, aki minket segít abban, hogy a jót tudjuk tenni. Szent Erzsébet társairól kevés szó esik, nekünk azonban a 800 plébániai csoportban közel 10000 önkéntesünk van. Nélkülük kevés lenne a jó szándék, okafogyottá válnának elismeréseink, üressé a közösség.

Sokan gondolják, hogy csak idős korukban van idő és lehetőség önkéntes munkát végezni. Ahogyan a Karitászban sem csak idősek a mi önkénteseink, Szent Erzsébet is folyton, szüntelen kereste, mikor és mivel tud segíteni. Első gyermekének születése után menedékhelyet alapított árva gyerekek részére. Második gyermeke születése után hálából 28 ágyas kórházat alapított, ahol maga is segített a betegápolásban. Tavasszal, a koronavírus első hullámában nekünk is új eszközöket, új működési formákat kellett keresnünk a támogatásokhoz. A megváltozott helyzetben megváltozott módszerekkel, fokozott egészségügyi védelem mellett működött tovább a Karitász is. Kiemelt figyelmet fordítottunk a vírushelyzet miatt nehéz szociális helyzetbe került családok támogatására és az idősek egészségének védelmére, időseket, fogyatékkal élőket ellátó szociális intézmények védekezési eszközökkel, fertőtlenítőszerekkel történő támogatására. Családokat és időseket kerestek fel önkénteseink, hogy őket támogassák a mindennapi teendőkben: vásárlás, gyógyszerkiváltás és postai ügyintézés. Az idősebb önkéntesek otthonukból telefonos kapcsolattartással segítették a lakásaikban maradó magányos időseket, napi lelki segítségnyújtást végeztek és sokan vállalkoztak védőmaszk varrására is.

Az MKPK húsz évvel ezelőtt adta át először a Szent Erzsébet Rózsája díjat. Ez a díj az irgalmasság és a szolgáló szeretet erényeinek és a díjazottak személyes példájának elismerésére szolgál, hogy az együttérzés, a felebarátainkért érzett felelősség és a tevékeny szeretet keresztény eszméjét az egyénekben és a közösségekben felébressze és ébren tartsa. És ez a díj is erősíti a kapcsolatot Szent Erzsébet és a karitászosok között, hiszen az eltelt időben 11 alkalommal munkatársunk vagy önkéntesünk volt az elismert személy. 2020-ban a díjat Dr. Szarka Miklósné, Slezák Teréz kapja. 1992-ben elsőként kapcsolódott be önkéntesként az akkor megalakuló sükösdi plébániai karitászcsoportba. Kezdetben nehezen indult a csoport munkája. Mára már mindenki tudja a faluban, ha segítség kell, akkor a karitászhoz bármikor fordulhatnak.  Terike, ahogy a csoportja hívja, munkájára, életére Isten áldását kérjük!

„Mindig vidáman mosolyogjatok a gyermekekre, a szegényekre, minden szenvedőre vagy magára hagyottra! Ne csak figyelemmel forduljatok feléjük, hanem tárjátok ki a szíveteket is nekik.” Kalkuttai Szent Teréz anya gondolata lett néhány ével ezelőtt a Karitász adventi segélyprogramjainak elnevezése. Mi is többféleképpen próbálunk tenni, ahogyan Szent Erzsébet. Melegruha, ételosztás, tűzifa és kályhaadományaink egy része már el is jutott azokhoz, akiknek a legnagyobb szüksége volt rá. Idén is útjára indítjuk Angyalbatyu programunkat, várjuk mindazok adományát, akik szeretnék egy gyermek 2020-as karácsonyát szebbé tenni. Az adományok mellett az önkéntesek személyes törődése, a közös ünnepségek azok, amikben találkozni szoktunk az adventben. Idén ezek nem tudnak megvalósulni, így arra kérjük mindazokat, akik szívesen csatlakoznának a segítségnyújtáshoz, hogy hívják a 1356-os adományvonalunkat, vagy adakozzanak online, a www.karitasz.hu oldalon!

Katolikus Karitász

Fotók: Katolikus Karitász, Merényi Zita / Magyar Kurír

A+ A-

1115 Budapest, Bartók Béla út 104. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató