Nem a magam jóságát, hanem Krisztust kell adnom – átadták a Karitász önkénteseinek országos elismerését

A Katolikus Karitász tíz éve ismeri el a Caritas Hungarica Díjjal azon önkéntesek munkáját, akik hosszú évek óta áldozatosan szolgálják rászoruló, magányos, beteg embertársainkat. Idén 47 önkéntes részesült az elismerésben, amelyet október 9-én, szombaton adott át Spányi Antal püspök, a Katolikus Karitász elnöke és Écsy Gábor a segélyszervezet igazgatója a Magyar Szentek Templomában Budapesten.

A hálaadó szentmisén koncelebrált 10 plébános, akik díjazottjaikkal vettek részt a közös ünnepen. Spányi Antal szentbeszédében a tanúságtételre és Máriára mint példaképre hívta fel a jelenlévők figyelmét. Az önkéntesek napi küzdelmeit a Karitász elnökeként is jól ismerő püspök, végül kiemelte: „Krisztust kell vinni az emberekhez. Nem a magam szeretetét, nem a magam bölcsességét, nem a magam jóságát, hanem Krisztust kell adnom. Csak akkor adhatom, ha valóban Krisztus él bennem. Hogyha nem én vagyok a fontos, én csak közvetítő vagyok, csak eszköz vagyok az Isten kezében. A második dolog ez: Krisztus eszközeként, Krisztus szeretetét viszem az emberekhez. S a harmadik - nem könnyebb -, hogy abban az emberben, akihez megyek, akivel találkozom, abban fölfedezzem Krisztust.


A szentmisét követően adták át az elismeréseket. A Katolikus Karitász vezetősége 2012-ben alapította meg a Caritas Hungarica Díjat, amelynek célja elismerni és értékelni a karitász önkéntesek különböző szociális területeken végzett példaértékű munkáját. A díj további célja az önkéntesség társadalmi megítélésének növelése, a karitatív tevékenységre való buzdítás. Az elismerést azok az önkéntesek kapják, akik a Katolikus Karitász tevékenysége során a legtöbbet tettek karitatív tevékenységben a rászorultakért: mint például az idősek, betegek, fogyatékkal élők és a társadalom peremére sodródott családok támogatása.


Zagyva Richárd, a Karitász országos igazgatóhelyettese így köszöntötte a díjazottakat: az elismerést kiérdemlő önkéntesek a Karitász tevékenysége során kiemelkedő módon és rendszeresen segítik embertársaikat. „Élelmiszerrel, gyógyszerrel, ruhákkal, bútorokkal és egyéb tárgyi adományokkal támogatják a nehéz szociális körülmények között élőket. Betegeket, magányos időseket látogatnak és sok időt szánnak a családok látogatására, szociális helyzetük felmérésére, hogy a legjobb helyre jusson a segítség. Különösen érzékenyek a legelesettebbek, az idősek, betegségben szenvedők és a gyermekek problémái iránt. Gratulálunk áldozatos, kiemelkedő és példaértékű tevékenységükhöz!”


Az önkéntesek nevében Dr. Horváth Sándor, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász önkéntese beszélt, kiemelve, hogy a Karitász munka mentes az előítéletektől, s igyekszik krízis helyzetben (délszláv háború, horvátországi földrengés) azonnali segítséget nyújtani.

DÍJAZOTTAK EGYHÁZMEGYÉNKÉNT

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye
Pappné Fekete Mónika
Reviczky Éva
Szmolinka Zoltán Ignáczné

Egri Főegyházmegye
Bódis Alajosné
Magyar Lászlóné
Thurzóné Mustos Ildikó
Zsidó Zoltánné

Esztergom–Budapesti Főegyházmegye
Csaba Jánosné
Molnárné Bécsi Margit
Rendek Józsefné
Varga Sándorné

Győri Egyházmegye
Kutrovits Erzsébet
Muzslai Jánosné

Kalocsa–Kecskeméti Főegyházmegye
Brévai Ferencné
Engert Józsefné
Petrezselyemné Forgács Magdolna

Kaposvári Egyházmegye
Dr. Bemné Schneider Mária
Jánosa Tiborné
Maronics Mária

Miskolci Főegyházmegye
Tóthné Kukola Mária

Nyíregyházi Egyházmegye
Lőrincz Péter

Pannonhalmi Egyházmegye
Farkas Ildikó
Nyáriné Gábriel Mónika
Szolnoki Gyula

Pécs Egyházmegyei
Fehér Józsefné
Gulyás Ildikó
Pintér Györgyné

Szeged–Csanádi Egyházmegye
Dr. Badóné Dr. Vekerdy Márta Irén
Daka Józsefné
Kissné Tapodi Terézia
Ratár Tiborné

Székesfehérvári Egyházmegye
Busicsné Pap Anna
Matuz Károlyné
Szarka Istvánné
Tarpataki Katalin

Szombathelyi Egyházmegye
Dr. Horváth Sándor
Skrapits András
Skrapits Andrásné
Udvardi Zsuzsanna

Váci Egyházmegye
Decsi Péterné
Lazsán Mihályné
Perjési Gáborné
dr. Pipicz Imre

Veszprémi Főegyházmegye
Horváthné Dr. Kovács Zsuzsanna
Kisné Lovasi Mária
Lovró Krisztina
Madár-Borbás Ildikó Mária

 

Fotó: Thaler Tamás / Magyar Kurír

A+ A-

Képgaléria

1115 Budapest, Bartók Béla út 104. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató