Mentett élelmiszert osztott a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász

Az Élelmiszerbank élelmiszermentő programjának részeként naponta oszt napi fogyasztású termékekből összeállított csomagokat közel 100 fő részére a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász. A Tesco hipermarketből érkező mentett élelmiszer zöldség, gyümölcs és pékáru, amit a rászorulók közt oszt szét a karitatív szervezet.

Már 6 éve végzi a karitatív szervezet az élelmiszermentést. Ez azt jelenti, hogy a vasi és zalai Tesco hipermarketekben a nap végén megmaradt zöldséget, a gyümölcsöt és pékárut, illetve ünnepi zárásokkor a vegyes élelmiszert az Élelmiszerbankon keresztül megkapják. 2020-ban az Élelmiszerbank összesen 65747 kg élelmiszert adott át a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász számára 47.152.383 Ft értékben, ami 47.152 Ft/fő értékű támogatást jelentett.

Az élelmiszerpazarlásra, az egyik fő fenntarthatósági problémára világszerte óriási figyelem irányul, hiszen egyaránt hatással van a gazdaságra, a társadalomra és a környezetre. Mindezek mellett globális „paradoxon" is: míg az egy évben megtermelt élelmiszerek jelentős részét kidobják, rengeteg ember éhezik.

Az Élelmiszerbank Egyesület az a szervezet Magyarországon, amely az élelmiszerpazarlás problémájának megoldásával egyszerre több szinten is foglalkozik. Egyik fontos élelmiszerpazarlást csökkentő tevékenysége az áruházakban keletkező feleslegek megmentése. Az áruházak esetében az élelmiszerfeleslegek keletkezésének helye, illetve a közeli lejárati határidő megkívánja, hogy a termékeket még aznap eljuttassuk partnerszervezeteik segítségével a környékbeli nélkülözőkhöz. Áruházi mentési folyamat lényege, hogy az adott áruházakból a közelben működő partnerszervezetek közvetlenül szállítják el és osztják ki az élelmiszereket a rászorulóknak.

Az áruházi élelmiszermentés eredményeként nagyon sok értékes élelmiszer - elsősorban pékáru, zöldség, gyümölcs - szétosztására van lehetőség. Ezek a termékek napi segítséget nyújtanak nehezebb sorsú embertársainknak, így a rendszeres, kiszámítható adományok életminőség váltást is eredményezhetnek.

A termékek útját az Élelmiszerbank a felajánlótól egészen a nélkülözőig végigköveti. A partnerszervezetek az élelmiszerek kiosztását szigorú szabályok mentén végzik, a kiosztásról elszámolnak.

Forrás és képek: Vaskarika

A+ A-

Képgaléria

1115 Budapest, Bartók Béla út 104. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató