Közösségi tér lett a kocsmából: megszentelték az új Jelenlét Pontot Tésenyben

Écsy Gábor, a Karitász országos igazgatója a Jelenlét Pont munkatársainak részvételével áldotta meg hétfőn az elkészült új épületet. A korábban kocsmaként működő épületet a segélyszervezet újította fel.

A Katolikus Karitász 2018 nyara óta működtet „Jelenlét Pontot” a Baranya megyei Téseny településen. A Magyarország 300 leghátrányosabb helyzetű települése közé tartozó Tésenyben a karitatív szervezet munkatársai a Máltai Szeretetszolgálat Magyar Örökség díjjal kitüntetett „Jelenlét Módszertana” alapján valósítja meg rászorulókat segítő szociális tevékenységét.

Azért imádkozunk, hogy ezen a házon legyen áldás és azon a munkán is, amit itt végeztek. Áldást kérünk azokra az emberekre is, akik ide betérnek.  – mondta el Écsy Gábor atya a szentelésen.

A korábbi Jelenlét Pontot az önkormányzattól bérelte a Karitász, de a településen végzett hosszútávú munkához szükségesnek látszott egy saját tulajdonú ingatlan megvásárlása. A korábban kocsmaként működő épületet a segélyszervezet úgy újította fel, hogy abban számos olyan funkció kapott helyet, mely segítheti az itt élő lakosságot: a két nagy közösségi terem mellett szociális ügyfélfogadásra alkalmas iroda és gyógypedagógiai fejlesztő szoba is helyett kapott. A segélyszervezet a Jelenlét Pont körüli területen mintakert és gyermekjátszó kialakítását tervezi

Tésenyben nincs sem iskola, sem óvoda, de még állandó nyitvatartású bolt sem. A védőnő, háziorvos, családsegítő munkatárs kéthetente néhány órában tud a településen dolgozni. Ezek miatt is nagy jelentősége van az állandó nyitvatartású, komplex szociális szolgáltatásokat nyújtó közösségi térnek. A településen sok gyermek születik, a szülők számára pedig mindennapos segítség a tanoda, ahol házi feladatokat tudnak megoldani, közösen játszhatnak, kézműveskedhetnek a nagyobb gyermekek.

A tésenyi családokban még sok helyen őrzik a háztáji gazdálkodáshoz kapcsolódó tudásokat, ám anyagi helyzetük nem teszi lehetővé, hogy az állattartás megszilárduljon. Ebben különösen nagy segítséget jelent, hogy a Karitász közel 30 családnak tud olyan célzott adományokat juttatni (pl. sertéstáp, szemestakarmány, építőanyag az ólak rendbetételéhez), amely által újjáéledhet vagy fejlődhez az itt élők háztáji gazdálkodása.

Lakhatási segítő program is megvalósul a településen: tucatnyi életveszélyes villanyvezeték került kicserélésre, és a segélyszervezet közeljövőben tervei közt szerepel rászoruló családok lakásaiban lakótér-bővítés, tűzfal-javítás, vizesblokk kiépítés, vagy a házak állagmegóvása és klímavédelem miatt ereszcsatornák felszerelése és hiányzó vakoltatok pótlása. Mindez – a Karitász alapelveihez illeszkedve - a családok aktív részvételével történik, lépésről lépésre.

Jelenlét módszer

A Jelenlét a segítő szervezetek szóhasználatában azt jelenti: jelen lenni a másik ember életében. Ez hosszú távú elköteleződés valaki mellett. A hátrányos helyzetű településeken végzett munka kezdeti lépéseként a programot megvalósító szervezet egy olyan közösségi teret kezdett el működtetni a 270 lelket számláló ormánsági kistelepülésen, ahol gyermek- és ifjúsági programokkal és szociális ügyfélfogadással segítik az itt élők mindennapjait.

A legsürgetőbb teendőket szociális diagnózis alapján határozzák meg, a terepen dolgozó munkatársak a szükségletekre reagálva alakítják a programot. A Jelenlét program mindig személyre szabott segítséget nyújt, nem az egész falu problémáját akarja megoldani, hanem egyénekét, családokét. De ha kellően sok család élete változik meg, az egy idő után a település egészén is látható lesz.

Decsi-Bíró Adrienn-Besze Erika

A+ A-

Képgaléria

1115 Budapest, Bartók Béla út 104. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató