Jószolgálat-díjat kaptak Karitászosok

Összesen kilenc, valójában 11 szociális munkát végző személy és szervezet örülhetett vasárnap este a Magyar Tudományos Akadémi dísztermében: ők a segítő szakma legfontosabb elismerésének, a Jószolgálat-díjnak a 2019-es díjazottjai.

Ezt a díjat az elesettekért példaértékű, áldozatos munkát végző emberek kapják. A hivatásosok közül a szakmai zsűri, az önkéntesek között az Index olvasói választottak. A díjat a Twickel-Zichy Mária Terézia alapítvány hozta létre 2016-ban, idén harmadjára osztották ki.

A tavalyinál is több, összesen 800 jelölt közül kellett a zsűrinek kiválasztani az idei év legkiemelkedőbb teljesítményeit. Ahogy a gálán elhangzott, volt, akit a szomszédja, a villanyszerelője, a gondozottja vagy a kollégája jelölt. A Jószolgálat-díj a cselekvés díja: azok az emberek, szervezetek, közösségek kapják, akik a legtöbbet tesznek a rászorulókért, akik máshonnan nemigen remélhetnek segítséget.

A díj idei egyik nagykövete, a közíró, könyvkiadó Nyáry Krisztián arról beszélt, hogy a legborzalmasabb helyzetben is van mozgástér jót cselekedni, és ezt épp az MTA dísztermét megtöltők bizonyítják, akiknek a sokféle világnézetéből ugyanaz következik:

AZ ELESETTHEZ LE KELL HAJOLNI, A PÉLDAMUTATÁS A LEGFONTOSABB KÖTELESSÉG.

A másik nagykövet, Balla Eszter színésznő pedig felidézte, hogy a díj szelleme a kisfiára is hatott, aki azt mondta, a megunt könyveit ne a pincébe vigyék, hanem inkább adják olyanoknak, akik nek nincs. Az ünnepségen a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szimfónia programjának zenekara lépett fel.Elsőként a hivatásszerűen végzett szociális munka egyéni díjazottjait szólították a színpadra, ők az elismerés mellett fél-félmillió forintos juttatásban részesülnek.

 

A hivatásszerű szociális munkát végző szervezetek díjazottja a díj mellett 2-2 millió forintot kapnak.


A Jószolgálat-díj életműdíját és az azzal járó egymillió forintos elismerést idén Tuczainé Régvári Marietta kapta. Az általa vezetett Szombathelyi Egyházmegyei Karitász kisgyermekkortól felnőtt korig nyújt komplex szociális és szakellátást Vas és Zala megyében. Az 1991-ben indult szervezet ma 800 önkéntessel dolgozik. Kollégái lehetetlent nem ismerő, odaadó, képzett és elhivatott vezetőnek tartják.
Az önkéntesen végzett szociális munka jelöltjei közül januárban az Index olvasói választhattak.


Az egyéni kategória és az azzal járó félmillió forint idei díjazottja a kerecsendi Elekné Román Katalin, a helyi egyházközség vezetője. A helyi fiataloknak, szegénységben élő roma családoknak szervez programokat és ad reményt, hogy segítse az össze tartozásukat, beilleszkedésüket.

A másik jelölt a darányi Butor Józsefné Magyar Katalin, a nyugdíjas otthon vezetője volt, aki hatalmas elánnal, folyamatos pályázatírással, egyéni akciókkal segíti a környezetében élő rászorulókat.

 

Az önkéntesen végzett szociális munka közösségi kategóriás díjazottja, egyben az egymilliós juttatás kedvezményezettje idén a Völgyzugolyház Alapítvány a Kacifántosokért. A Völgyzugoly egy a XVII. kerületi önszerveződő sorstárs szülőklubból alakult, az alapítók sérült gyerekeiknek szerettek volna fejlesztő és az integrációjukat segítő iskolát találni, ami gyerekükre koncentráló szülők elszigetelődését is csökkenti.

Díjuk egy részét a másik jelöltnek, a szavazásban alulmaradó Uccu Roma Informális Oktatási Alapítványnak ajánlották fel. Az Uccut azért hozták létre, hogy a roma és nem roma fiatalok között párbeszédet teremtve csökkenjenek a cigánysággal kapcsolatos előítéletek és tévhitek. A cigányellenes emberek általában nem sokat tudnak azokról, akiket elutasítanak, az UCCU ezen szeretne változtatni.

A Jószolgálat-díj médiapartnere 2019-ben is az Index. Korábbi Jószolgálat-díjas anyagaik itt találhatók. A friss díjazottakról idén is a tavalyihoz hasonló portrékat, riportokat készítünk.

 

Forrás: index.hu

A+ A-

1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató