Isten állandóan többre hív – Szeretetszolgálatról, misszióról a Kattárson

A Katolikus Társadalmi Napok (Kattárs) rendezvénysorozat egyik központi témája volt idén az Egyház és az egyén a szeretetszolgálat és misszió terén.

Intézmények, szervezetek mutatták be ez irányú tevékenységüket a pécsi Széchenyi téren felállított sátrakban. A színpadon mások mellett a Katolikus Karitász és a Katolikus Szeretetszolgálat képviselői beszéltek munkájukról szeptember 28-án, szombaton.

Az Egyház társadalmi tanítását bemutató Kattárs a jövőt középpontba állítva szükségszerűen előtérbe kell hogy helyezze az egészség–betegség, időskor, szenvedélybetegség, fogyatékosság témáit, melyek az embert aggodalomal eltöltő élethelyzeteket eredményeznek.

Országos és egyházmegyei szervezetek, intézmények ismertették a pécsi Széchenyi téren felállított sátrakban munkájukat a Kattárs szombati napján.

A délután nyitányaként a nagyszínpadon kérték beszélgetésre a Katolikus Karitász képviseletében Écsy Gábor karitászigazgatót és Csókay András orvosprofesszort, akiket a Pécsi Egyházmegyei Karitász igazgatója kérdezett a misszióról. Mit jelent a misszió a szeretetszolgálat számára? Mit jelent egyéni indíttatásként, milyen alapon végezhető?

Écsy Gábor – bemutatva a Katolikus Karitász tevékenységét – kiemelte, hogy a szervezet Magyarország szinte minden településén jelen van azzal a küldetéssel, hogy munkatársai közel vigyék a krisztusi szeretetet az emberekhez, felemelve őket, amikor bajba kerülnek. Bemutatta a határon túli szolgálatukat is, kiemelten szólt az orvosmisszióról, mely a kórházmisszióból nőtt ki. Kezdetben kórházi ellátás javítását célzó infrastrukturális és eszközbeli támogatást nyújtottak, az utóbbi években pedig orvoscsoportjuk végez szűréseket Kárpátalján és Délvidéken.

Csókay András afrikai missziójának indulásáról beszélt. Arról, mit tapasztalt Afrikában: élő hitet, ami emelte, vitte a lelket, megtöltötte a tevékenységhez szükséges érzelemmel.

Mind Écsy Gábor, mind Csókay András azt fogalmazták meg, hogy ennek a missziónak mindig a Jézus gyógyító szeretetébe vetett hit kell hogy legyen az alapja. Csókay András szerint az embernek meg kell hallania a lelkében Krisztus hangját, ami a missziós tevékenységre indítja; hangsúlyozta, minden keresztény embernek szembe kell néznie azzal a kérdéssel, hogy mit tud ő keresztényként adni. Jézus ugyanis állandóan hívja az embert, többet kér a langyos keresztény életnél, többet a vasárnapi szentmisére járásnál. Csókay András úgy véli, mindenki képes arra, hogy valami többet adjon: legyen az egy közbenjáró ima a betegágyból, vagy éppen orvosi szolgálat Nigériában. Écsy Gábor azt emelte ki, hogy ezt a munkát nem ellátó szolgálatként kell végezni, hanem Krisztus szeretetét kell az emberek közé vinni. Mindketten reményüket fejezték ki, hogy a Kattárs nyújtotta ünnep szikraként lángra lobbantja a tennivágyást a lelkekben.

A Karitász egész nap színes programokkal várta a kicsiket és nagyokat a Hild udvarban. A gyereknek kézműves foglalkozásokat szerveztek, a sátorban önkéntesekkel beszélgethettek az arra sétálók, valamint megtekinthették a Karitász történetét és a vörösiszap-katasztrófánál végzett tevékenységét bemutató kiállításokat.

A nap során 5 pódiumbeszélgetés keretében ismerkedhettek meg az érdeklődők a Karitász tevékenységének egyes részeivel.

Elsőként Besenczi Zsolt beszélgetett Embertől emberig címmel Sinkovicsné Máté Hortenzia székesfehérvári karitász igazgatóhelyettessel, Fieszl Csaba váci karitász igazgatóval és Széll Mihályné dombóvári karitász csoportvezetővel a segélyszervezet állandó tevékenységeiről, programokról és képzésekről.

Ezt követően Remény, élet, változás mottóval a szenvedélybetegekért és hátrányos helyzetű fiatalokért  végzett szolgálatról beszélgetett Leitmann Andrásné, a székesfehérvári RÉV Ambulancia terápiás munkatársa és Hídvégi Péter, a pécsi Karitász közösségfejlesztő programjának munkatársa. A beszélgetést követően a bátor vállalkozók kipróbálhatták azon szemüvegeket, amelyek a halucinogének, alkohol és egyéb drogok látásra gyakorolt hatását szimulálják.

Délután Velük jobb a világ címmel Magyar László, a székesfehérvári Szent Kristóf Ház vezetője, Szolnoki György fogyatékosságügyi tanácsadó és Almádi Evelin látássérült beszélgetett Sinkovicsné Máté Hortenziával. Igyekezte egyértelművé tenni, hogy a fogyatékossággal élés nem csupán egy távoli jelenség, hanem mindnyájunk életének része lehet, akár mert él a családunkban,környezetünkben érintett, akár mert velünk is megtörténhet bármikor. Éppen ezért az akadálymentesítésnek először a szívekben kell megkezdődnie.

Majd az Ormánságban zajló Végtelen lehetőség komplex felzárkóztató programot ismerhette meg a hallgatóság Szép Sándor szakmai vezető, Tószegi Mónika munkatárs és Decsi-Bíró Adrienn karitász munkatárs beszélgetéséből.

A nap utolsó témája az Orvosmisszió volt, amely nem csupán a kárpátaljai misszió tevékenységét mutatta be, de az ott lévő, hitükben és hivatásukban elkötelezett orvosoknak köszönhetően tanúságtétellé vált Isten gyógyító szeretetének megéléséről. A beszélgetés résztvevője volt Koroknai András, az orvosmisszió mozgásszervi szűrővizsgálatait végző orvos, a medikusmisszió megálmodója és megszervezője, Vajna Rita nőgyógyász, Gácsi Katalin nőgyógyász-rezidens, valamint vendégként Csókay András idegsebész. 

Mindegyik beszélgetés nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a témákat a jövő társadalma szempontjából közelítsék meg vagy gondolják át, amely a Kattárs idei mottója is volt.

Forrás: Pécsi Egyházmegye/Magyar Kurír/Katolikus Karitász

Képek: Katolikus Karitász

A+ A-

Képgaléria

1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató