Illatontó gyógynövények közt sétáltunk az ölbői Szent Miklós Gyógyfüves Házban és Kneipp-kertben

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász vadon termő és termesztett gyógynövényeinek feldolgozására 2012-ben létrehozta a Szent Miklós Gyógyfüves Házat Ölbőn, ami a gyógyulni vágyók egészségét szolgálja. A Vaskarika helyszíni riportja.

Aki eljön ide, csodálatos kertet talál, de nem csak azt, hanem egy Kneipp-parkot is. A Kneipp-módszer már egy évszázada nagyon sok ember számára hozott igazi gyógyulást. Aki kívánja, ezt is megtapasztalhatja itt, ám ha csak egy kis felüdülésre vágyik és kirándulni jön, vagy a gyógynövényekkel ismerkedni, akkor is szép élményben lesz része

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász a vadon termő és a termesztett gyógynövényeinek feldolgozására 2012-ben létrehozta a Szent Miklós Gyógyfüves Házat Ölbőn, ami a gyógyulni vágyók egészségét szolgálja. Az ölbői faluvégen álló családi ház körül minden talpalatnyi helyet növények borítanak: a kerítés mellé feketeribizli-bokrokat ültettek, ezeknek a bogyóját és a levelét is felhasználják, akárcsak a körömvirág és a jázmin szirmait. A látogatók mindent megszagolhatnak, megízlelhetnek akár nyersen, akár gyógyteának, limonádénak, lekvárnak elkészítve vagy éppen vajkrémbe keverve.

Az évek során a gyógyfüves ház kertje több gyógynövény-szigettel bővült, 2014-ben pedig teljesen megújult: több mint ezer gyógynövényt telepítettek le és Kneipp-taposókat is kialakítottak. Ez a kert nemcsak a gyógynövényekről, hanem az egészséges szabadidő eltöltéséről is szól!

A kertben adott volt egy ásott kút, ami tökéletesen illeszkedik a Kneipp-kúrához, ezáltal a hidroterápia is megvalósítható a hideg vizes lemosások, taposás, váltakozó karfürdő, lábfürdő segítségével. A kút mellett kialakításra került egy kavicsos taposó, ahol a hideg vizes lemosások elvégezhetők. A hideg víz jótékony hatását orvosilag igazolták, a váltakozó hideg és meleg vizes ingerlés edzi a bőr reakcióképességét és az erek rugalmasságát. A terápia így stimulálja a keringést, az anyagcserét és az ellenálló képességet, valamint csökkenti a fájdalomérzetet. Mivel a bőrön számos vegetatív idegvégződés található, a kúra az idegeket is erősíti.

Mai rohanó világunkban az embereknek egyre nagyobb szüksége van a pihenésre, megnyugvásra, lecsendesedésre. Erre a legalkalmasabb hely a természet. Érdemes tehát egy sétát tenni a gyógyfüves ház Kneipp-kertjében, kipróbálni a módszer elemeit, a különböző taposófelületeket és a vizes kúrákat. A Kneipp kúra nagy előnye, hogy könnyen elsajátítható és az esetek többségében otthon is alkalmazható.

De érdemes az árnyas fák alatt is megpihenni, és megkóstolni a frissítő italokat, az ínycsiklandó citromfüves, mentás, levendulás és más ízesítésű szörpöket és az egészséges táplálkozás jegyében készített falatokat. Itt valóban fűben, fában orvosság van!

A látogatóknak a gyógyfüves ház munkatársai mesélnek a növényekről, azok hatóanyagairól, alkalmazási területeiről. A megfelelő gyógynövények kiválasztásához, megvásárlásához segítséget nyújt a Castellum Teaház is, melynek termékei a gyógyfüves házban is megvásárolhatóak.

Ottjártunkkor épp a Körmendi Karitász Csoport önkéntesei ismerkedtek a gyógynövények hatásaival és kóstolták meg a helyben készült lekvárokat, teákat, szörpöket. Vezetőjükkel, Erős Klárával beszélgettünk a gyógyfüves ház és a karitász kapcsolatáról, ami nem újkeletű. Klára a hűsítő mentás limonádét kortyolva fellelkesülten beszélt arról, hogy a gyógyfüves ház országos szinten egyedülálló, de karitatív szervezet által működtetve talán Közép-Európában sincs párja.

A körmendi karitász önkéntesei és a hitközösség idősebb tagjai az elsők közt jártak a kertben, s mivel nem először járják be a gyógynövény-szigeteket, mindig találnak benne valami újat, szemnek, szervezetnek kellemeset. "Folyamatos a fejlődés, rengeteg munka és hozzáértés bújik meg az egészséget adó környezetben. Ez a harmadik alkalom, hogy itt járunk, és újfent hasznos információkat tudtunk meg a gyógynövényekről, olyan hasznosítható tudást kaptunk, amit otthon is alkalmazhatunk, kipróbálhatunk, valamint a karitászcsoportunk által támogatott embereknek is át tudunk adni. Nemcsak tudást, termékeket is viszünk innen, gyógyteákat, lekvárokat, szörpöket, sőt, olyannyira jó a kapcsolatunk a központi karitásszal és az Ölbőn dolgozókkal, hogy sokszor ők hozzák ki Körmendre az emailben leadott rendeléseket" - tudtuk meg Klárától.

"Nagyon sok ember elgondolkodott azon, mi az, amiben változtatnia kell eddigi életvitelén, mert az egészség megtartása rendkívüli módon felértékelődött a járvány időszaka alatt. Érthetően előtérbe kerültek olyan alternatív módszerek, amik akár az idősebb korosztály számára is célravezetőek lehetnek, gondolok itt a Kneipp-taposóra, amit 70 év feletti társaink is "végigtalpaltak". Nagyon ajánlanám, hogy fiatal családok is ismerjék meg ezt a környezetet, és a karitász fel is vállalhatná, hogy testközelből megismerteti velük a gyógynövényekben rejlő, természetadta lehetőségeket. De az első, akinek ajánlani fogom, a hittantáborosok, akik egy tartalmas kirándulás részeként 2-3 órát el tudnak tölteni ebben a gyermekek számára is ingergazdag környezetben" - mondta el a körmendi karitász önkéntesek vezetője, aki maga is kipróbálta a Kneipp-módszer elemeit, és azt is megtudtuk tőle, hogy az itt készített teák "törzsvásárlója". Különösen az érbarát tea és Szent Márton teája, amit rendszeresen fogyaszt, előbbit életkoránál fogva, utóbbit pedig kiváló immunrendszer-erősítő hatása miatt.

Azzal kezdtük, hogy "a természet a legjobb patika". A Sebastian Kneipp-től származó gondolat különösen igaz az ölbői egészség-szigetre, ami a Dózsa utcában hétfőtől péntekig, 8 és 16 óra között tart nyitva. Látogassanak el ide feltöltődni, illatontó gyógynövények közt sétálni, egészséges módszereket kipróbálni, vegyszermentes ételeket és italokat kóstolni.

A csoportokat előzetes bejelentkezésre kérik!

Fotó: Büki László

Forrás: Vaskarika

A+ A-

Képgaléria

1115 Budapest, Bartók Béla út 104. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató