Élelmiszermentés a Pécsi Egyházmegyében

A Katolikus Karitász az év minden napján élelmiszer mentéssel támogatja a rászoruló családokat. Besenczi Zsolt egyházmegyei igazgatóval a Pécsi Egyházmegye készített interjút.

Miről szól ez a program?

Az élelmiszermentés Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász egyik legfontosabb programunk, ami arról szól, hogy a lejárat előtt álló, de még fogyasztható élelmiszereket elszállítjuk a rászorulókhoz.

Melyik nagy Hipermarkettel van erre szerződés?

Jelenleg a Tescoval van erre közös megállapodásunk, de nagy örömünkre a napokban Lidl Magyarország nevezetű ismert hipermarkettel is elkezdődött ez a folyamat. Így két helyről történik reggelente a szállítás, az év minden napján, amikor nyitva vannak az üzletek. 

Mi történik ezekkel az élelmiszerekkel a mentés után?

Ezek a megmentett élelmiszerek kerülnek kiosztásra rászoruló családok részére, Karitász csoportok és Önkéntesek segítségével. Itt kell hangsúlyoznunk, hogy ahogy a többi programunk, ez is nehezen valósulhatna meg az Önkéntesek munkája nélkül. Ahogy említettük az elején, az év mindennapján, amikor nyitva van a hipermarket, minden reggelt onnan kezdünk. Már annak is nagyon örülnünk, hogy ezeket a feleslegeket nem kidobják, hanem rászoruló családok részére történik a felajánlás.

Számokban mit jelentenek ezek a mennyiségek?

Éves szinten elég nagy mennyiségről van szó, mert csak a fent említett Tesco Hipermarketből 70-80 ezer kiló élelmiszert mentünk meg. Napi fogyasztásra alkalmas élelmiszerekről van szó, tehát zöldségek, pékáruk, időnként húsárut tudunk elhozni. Egy átlagos napon 60 kg pékáru és 45 kg zöldség, gyümölcs marad meg. Az egyik ilyen csoport, ahol osztásra kerülnek ezek az élelmiszerek, a Kertvárosi Szent Erzsébet Karitász csoport, ahol az önkéntesek már várják a mentett árukat, hogy ezekből csomagokat készíthessenek, és ki osszák a családoknak ezeket.

Ha valaki közületek első akar lenni, legyen mindenkinek a szolgája. (Mk 10, 44)

Forrás és képek: Pécsi Egyházmegye

A+ A-

Képgaléria

1115 Budapest, Bartók Béla út 104. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató