Élelmezési világnap - A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász másfél millió forint értékben juttat el élelmiszert a rászorulóknak

1979-ben magyar határozati javaslat alapján nyilvánították október 16-át Élelmezési világnappá. A Szombathelyei Egyházmegyei Karitász adományokból 1.500.000 Ft értékben vásárolt tartós élelmiszert nagycsaládosoknak, időseknek és betegeknek, amit a plébániai karitász csoportokon keresztül juttat el a rászorulóknak.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO Rómában ülésező konferenciája 1979-ben magyar határozati javaslat alapján nyilvánította élelmezési világnappá október 16-át. A világnap célja, hogy mozgósítsa a kormányokat és a közvéleményt az emberiség nagy részét sújtó élelmezési gondok orvoslására. 

Szomorú aktualitást ad a világnapnak egy nemrégiben közzétett kimutatás arról, hogy több évtized javuló tendenciája után az éhezők száma ismét nőtt, holott a jelenleg megtermelt élelmiszer elég lenne földünk teljes lakosságának ellátására is.

„Az Élelmiszerbank nagyon fontosnak tartja, hogy az Élelmezési világnap kapcsán minél többek figyelmét felhívja az élelmiszerpazarlás és éhínség nyomasztó kettősségére. Fontos számunkra ugyanakkor, hogy nagyon sok élelmiszeripari cég felismerte már, hogy a pazarlás ellen csak közösen tehetünk. Erről is szól ez a nap, hogy megmutassuk, a kormányzat, a FAO, az élelmiszeripari, kereskedelmi cégek és az Élelmiszerbank összefogva tudnak változást hozni"- mondta 2017-ben Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank elnöke.

A világszerte megtermelt élelmiszer harmada kárba megy, miközben közel 800 millió ember éhezik, a világ népessége pedig 2050-ig várhatóan eléri a 9,6 milliárdot.

A tavalyi évben az Élelmiszerbank összesen 65747 kg élelmiszert adott át a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász számára 47.152.383 Ft értékben, ami 47.152 Ft/fő értékű támogatást jelentett.  

Október 15-én a Szombathelyei Egyházmegyei Karitász adományokból 1.500.000 Ft értékben vásárolt tartós élelmiszert nagycsaládosoknak, időseknek és betegeknek, amit a plébániai karitász csoportokon keresztül juttat el a rászorulóknak az Élelmezési világnap alkalmából.

Az Élelmiszerbank Egyesület az a szervezet Magyarországon, amely az élelmiszerpazarlás problémájának megoldásával egyszerre több szinten is foglalkozik. Egyik fontos élelmiszerpazarlást csökkentő tevékenysége az áruházakban keletkező feleslegek megmentése. Az áruházak esetében az élelmiszerfeleslegek keletkezésének helye, illetve a közeli lejárati határidő megkívánja, hogy a termékeket még aznap eljuttassák partnerszervezeteik segítségével a környékbeli nélkülözőkhöz. Áruházi mentési folyamat lényege, hogy az adott áruházakból a közelben működő partnerszervezetek közvetlenül szállítják el és osztják ki az élelmiszereket a rászorulóknak.  

Az áruházi élelmiszermentés eredményeként nagyon sok értékes élelmiszer - elsősorban pékáru, zöldség, gyümölcs - szétosztására van lehetőség. Ezek a termékek napi segítséget nyújtanak nehezebb sorsú embertársainknak, így a rendszeres, kiszámítható adományok életminőség váltást is eredményezhetnek.

Fotók (archív): Élelmiszerbank által mentett élelmiszereket osztanak a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársai a rászorulók között 2021. február 17-én.

Forrás: Vaskarika

A+ A-

Képgaléria

1115 Budapest, Bartók Béla út 104. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató