Egymillió csillag a szegényekért

Tizenkettedik alkalommal indította el az Egymillió csillag a szegényekért szolidaritási akciót hazánkban a Katolikus Karitász.

December 1-jén Veszprémben indultak útjára a szeretet lángjai, hogy egy héten keresztül hívják fel a figyelmet a mélyszegénységben élőkre. Az ünnepi megnyitón részt vett Udvardy György veszprémi érsek, Écsy Gábor, a Karitász országos igazgatója, Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke, Porga Gyula, Veszprém városának polgármestere, valamint Szijártó László, a Veszprém- Főegyházmegyei Karitász igazgatója.

Az ünnepség elején Szijártó László, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az adventi időszak a szeretetnek és a családnak is az ünnepe. Mindannyian törekszünk arra, hogy jobban odafigyeljünk a másikra, és próbálunk segíteni, ahol csak tudunk. Ennek a rendezvénynek is ez a fő célja.

Ezt követően jelképesen átadott egy ajándékcsomagot Écsy Gábornak, a Karitász országos igazgatójának, amelyből ötven darabot készítettek az önkéntesek a kárpátaljai magyar gyerekeknek. Az ország számos pontjából érkező hasonló ajándékcsomagokat, mintegy 500 darabot a következő hetekben juttatnak el a határon túli gyermekeknek. 

„Istennek tudatos választása a szegény. Mi mindannyian rászorulunk arra, hogy lehajoljon felénk, hogy erőt öntsön tagjainkba, rászorulunk arra, hogy reményt, jövőt adjon számunkra.” – mondta köszöntőjében Udvardy György érsek. „Amikor az ünnepre készülünk, ugyanezt az isteni gesztust szeretnénk megjeleníteni közösségeinkben. Nem gondoljuk, hogy egy-egy ilyen készülődés során minden nehézséget meg tudunk oldani, de azt igen, hogy egy-egy segítség a reményt éleszti fel annak, aki ezt kapja, és mikor a remény újraéled bárkinek az életében, akkor kinyílik előtte az emberi méltóságnak, a kapcsolatnak, az életnek a lehetősége. Mi ezt szeretnénk adni!”

Écsy Gábor bemutatta az 1998-ban indult Egymillió csillag a szegényekért elnevezésű szolidaritási programot, amelynek célja minden országban közös: az összetartozás szellemének erősítése, az emberi szolidaritás érzésének erősítése. Figyelemfelhívás a társadalom peremére szorultak felé.

„Magyarországon a szolidaritás egy millió csillaga, 2008. december 7-én ragyog fel először, és 1 héten keresztül nap mint nap arra figyelmeztet, hogy vannak nálunknál sokkal szegényebb emberek, akiknek napi megélhetési gondjaik vannak; figyeljünk rájuk, segítsünk rajtuk. A „Tárjátok ki a szíveteket” adventi segélyprogram-sorozat keretében zajló jótékonysági akcióban idén a Katolikus Karitász 12 egyházmegyei szervezete vesz részt, így az ország több mint 300 településén gyúlnak ki a szeretet lángját szimbolizáló mécsesek. Így a szolidaritás fényei gyúlnak fel többek között az győri, székesfehérvári, egri, a szegedi, a pécsi, a kaposvári, az esztergom-budapesti, a veszprémi, kalocsa-kecskeméti, debrecen-nyiregyházi egyházmegyék területén a különböző falvakban és városokban december 1–8. között.

Az egy héten keresztül nap mint nap fellobbanó egyre több fény a körülöttünk élő szegényekre, a megélhetési gondokkal küzdőkre szeretné a figyelmet irányítani.

A gyertyákért felajánlott adományokból a Karitász a hátrányos helyzetűek téli megsegítésére fordítja. Ételosztások, élelmiszercsomagok, kályhák és tűzifa nyújt majd valódi segítséget családok százainak.”

A szolidaritási hét december 8-án Pápán zárul majd.


* * *

A Karitász adventi segélyprogramjaiba több módon is be lehet kapcsolódni:

 

A+ A-

Képgaléria

1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató