Drogozik a gyerekem?

Az utóbbi időben egyre többen keresik fel a RÉV-et serdülőkorú gyerekük drogfogyasztása miatt. Mit tehet a szülő, ha már baj van? Az Egri RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat rövid útmutatója.

A szakemberek azt tapasztalják, hogy legtöbb esetben a szülők csak akkor kérnek segítséget, ha a helyzet már tarthatatlanná válik. Mit tehet, ha drogfogyasztás jeleit tapasztalja gyermekén?

Valami megváltozott a gyerek viselkedésében? Az utóbbi időben feledékenyebb, lustább, vagy befelé forduló lett? A serdülőkor számos testi és lelki változással jár együtt. Nem feltétlenül kell egyből droghasználatra gyanakodni, mert sok esetben csak a kamaszkorral együtt járó nehézségekről van szó. Vannak azonban bizonyos jelek, amiből ha egyszerre többet is észlel gyerekén, akkor jó eséllyel feltételezhető, hogy valamilyen bódító hatású szer áll a háttérben.

Mik lehetnek a drogfogyasztás jelei?

Mit tehet, ha drogra gyanakszik?

Beszéljenek nyíltan a problémáról!
Ha azt feltételezi, hogy gyermeke kábítószert fogyaszt, akkor legyen nyitott és kezdeményezzen vele beszélgetést! Az őszinteség és a gyerek mondanivalójának meghallgatása hatásosabb, mint a hatalmi szó, vagy a kioktatás.

Ne kémkedjen a gyerek után!
Az aggodalom érzése sokszor arra készíteti a szülőket, hogy elkezdjék ellenőrizni a gyereket, átkutassák a szobáját, ruháit, belépjenek az email vagy Facebook fiókjába, hátha valami gyanús dolgot találnak. Ez gyakran a bizalom elvesztéséhez és ellenséges indulatokhoz vezet. Fontos megérteni, hogy fenyegetőzéssel, vagy szobafogsággal nem tudjuk megoldani a problémát, legfeljebb azt érjük el, hogy a továbbiakban ne fogadja el tőlünk a segítséget.

Ne legyen partner a függőség fenntartásában!
Sok szülő esik abba a hibába, hogy rendszeresen falaz a gyerekének, ha az bajba kerül. Az iskolai hiányzások leigazolása, a tartozások kifizetése nem oldja meg a problémát. A felelősség átvállalása legtöbbször abból a tehetetlenségből ered, hogy a szülő nem tudja, hogy mi lenne a megoldás, vagy nem mer szembe nézni a problémával, de valamilyen módon mégis szeretné rendezni a helyzetet. Ez a fajta szülői magatartás azért lehet veszélyes, mert hozzájárul, hogy a gyerek még jobban elmélyüljön a szenvedélyében. Ha azt feltételezi, hogy drogra kell a pénz, akkor ne adjon kölcsön, vagy zsebpénz előleget! Legyenek egyértelmű határok! Ne hagyja, hogy a gyereke lopjon otthonról, agresszívan viselkedjen, vagy bántalmazza önt! Fontos megérteni, hogy szülőként ne védje meg folyamatosan gyerekét a tettei következményeitől, főleg, ha azok már saját magát vagy a környezetét is veszélyeztetik. Ha ez mégis bekövetkezik, akkor kérje minél hamarabb szakember segítségét!

Kérjen segítséget a RÉV munkatársaitól!
A gyerek problémája az egész család problémája is. Sok esetben még csak a szülő motivált a helyzet megoldására, hiszen ő az, akit közvetlenül érint a gyerek viselkedése. Ilyenkor valószínű, hogy a gyerek még hallani sem akar a segítségről, vagy tagadja, hogy baj lenne. Ebben az esetben fontos, hogy a szülő megértse a saját szerepét és felelősségét a változás folyamatában. Szülőként nem könnyű feladat annak az elfogadása, hogy akkor is szerepük lehet a gyógyulásban, ha látszólag nem is velük, hanem a gyerekük viselkedésével van a probléma. A tapasztalat azt mutatja, hogy sokkal nagyobb az esély a felépülésre, ha a család is támogatja a fiatalt. Ezt leginkább azzal tehetik meg, ha éreztetik, hogy mellette állnak, és a szülők is szakemberhez fordulnak.

Amennyiben ön is hasonló problémával küzd, vagy tanácstalannak érzi magát, forduljon bizalommal a RÉV szakembereihez, ahol ingyenesen és titoktartás mellett kaphat választ kérdéseire.
A szolgálat munkatársai időpont egyeztetést követően, hétköznapokon 8-16 óra között tudják fogadni a segítséget kérőket.

Tóth Róbert
RÉV munkatárs, Eger

(A cikk az Adásidő országos magazinban jelent meg. IX. évfolyam 2. szám)

Az intézmény elérhetőségei:

Főegyházmegyei Karitász Központ Eger
RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat
3300 Eger, Kolozsvári u. 49.
Tel: 36 518 328; 30 692 5785
E-mail: egerrev@egerrev.hu
www.egerrev.huA következő írásban arról lesz szó, hogy mit tehet a szülő a megelőzés érdekében.

A+ A-

1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató