Csak a szúnyogok számán változtattak volna a gyerekek

A Katolikus Karitász munkatársai Miskolctapolcán szerveztek tábort Ormánságban élő gyermekeknek. Már az utazás is nagy kaland volt, hiszen a résztvevők Tésenyből, Baksa, Magyarmecske és Csányoszró településekről a falugondnokok segítségével Szentlőrincen és Budapesten át utaztak Miskolcra.

A hatnapos programban interaktív módon megismerkedtek Néri Szent Fülöp, Szent László és Szent Erzsébet életével, még képregényt és papírfigurát is készítettek róluk. Kézműveskedtek, festettek üvegmécseseket. Mindenki elkészítette a saját tábori pólóját és valószínűleg majd a színes fonalból készült, egymásnak ajándékozott barátság-karkötők is erre a hétre emlékeztetik a résztvevőket. Közösen imádkoztak minden reggel, még a miskolci Sziklakápolnában is, melynek különleges barlangjáratai lenyűgözték a gyerekeket. A tábor lelkiségét segítette, hogy minden nap már nevet húzva lettek egymás aznapi angyalai a résztvevők. A gyerekek napról-napra ügyesebben segítették egymást apró kedvességekkel, figyelmességekkel.

A sokszínű tábori programból nem maradt ki az állatkert, ahol a bátrabbak kígyót simogattak, és sokat nevetett a társaság az egymást kergető kenguruk szökdécselésén és a majmokon. Voltak múzeumokban is, a Hermann Ottó Múzeum dinó kiállításán érinthettek dínótojást, többmillió éves fatörzset, tanultak a hajdan hazánk területén élő Pannoniaszauruszról. Aztán a Kohászati Múzeum pedagógusaival a kohászat érdekességeiről hallottak, még a folyóvíz által meghajtott a kovácskalapácsokat is a kipróbálták.

A tábor jó hangulatát emelte az esti film, és a karaoke partik, de a strandolás sem maradt el, hiszen mégis csak Miskolctapolcára utazott a csapat. Az egyik résztvevő gyerek így értékelte a hetet:

„Nekem nagyon tetszett a tábor! Nagyon jól meg volt szervezve! Jó embereket ismerhettem meg! Nagyon szép helyekre juthattam el és nagyon szép emlékek maradtak meg! Nagy örömmel töltött el, hogy részt vehettem a táborban.”

A tábor egyik szervezője elmondta: Nekünk felnőtteknek is hatalmas élmény volt a tábor! Öröm volt megélni a remekül előkészített és élményteli programokat, látni a gyerekek szófogadó, fegyelmezett részvételét a szentmisén és a múzeumi foglalkozásokon, hallani, hogy az értékelések többségében csak a szúnyogok számán változtattak volna a résztvevők és hogy az első napon még ismeretlen táborozókat milyen gyorsan befogadta ez a közösség. Sok új barátság szövődött és számos régi megerősödött a tábor alatt: a tündéri kislányok minden reggel azonos frizurával jelentek meg az az étkezőben, a kamasz fiúk magától értetődő természetességgel segítették a kisebbeket a játékokban, közlekedésben vagy a fürdőben. A kisebb veszekedéseket sikerült béküléssel zárni és végtelen hálával telt szívvel hazatérni.

Katolikus Karitász

A+ A-

Képgaléria

1115 Budapest, Bartók Béla út 104. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató