Adományokat vitt a Karitász Sziszekbe és Petrinjába

Több száz család életét támogatja az a 6,5 millió forint értékű segélyszállítmány, amit kedden juttatott el a Katolikus Karitász. Gázkályhák, nagyteljesítményű áramfejlesztők, plédek és az újjáépítés elindításában szükséges 20 raklap építőanyagot vitt a segélyszervezet a sziszeki Karitásznak.

Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász országos igazgatóhelyettese, aki a segélyszállítmányt kísérő delegáció vezetője volt, elmondta: „a most eljuttatott tárgyi adományok gyűjtése Sziszek testvérvárosából, Szombathelyről indult az Egyházmegyei Karitász koordinálásában. A katasztrófa sújtotta településekre a helyiek vezetésével látogattunk el, ahol már a jövő építése volt fókuszban. A tárgyi adományok mellett indított országos pénzadomány gyűjtésünk pedig már az újjáépítést fogja segíteni.”

Több, mint 6,5 millió forintot gyűjtöttek össze a Katolikus Karitász felhívására Győr, Szombathely és Zalaegerszeg környéki települések, valamint a Karitász budapesti közösségei. Így kedden hajnalban négy kisbusz vitt Sziszekbe olyan árucikkeket, amire most a legnagyobb szükség van: gázkályhákat, nagyteljesítményű áramfejlesztőket, tartós élelmiszereket, plédeket, műanyag evőeszközöket és 3 raklap mosóport. Egy nyerges kamion pedig 20 raklap építőanyaggal vágott neki az útnak.

A szállítmányt Kristina Radić, a Sziszeki Egyházmegyei Karitász igazgatója, Bože Radoš országos elnök és száz, helyi önkéntes fiatal fogadta.

A vezetők hálásan köszönték a magyar karitász segítségét, és megerősítették, hogy a horvát családok kitartóak, szeretnének a városukban maradni. Az újjáépítéshez azonban idő és anyagi erőforrások gyűjtése szükséges még. A mostani szállítmány segít azoknak, akik otthonaikban maradhattak, de közműveik nincsenek és azoknak is, akik már konténerekben, átmeneti szállásokon élnek.

Tuczainé Régvári Marietta, a szombathelyi egyházmegyei Karitász igazgatója elmondta, az eddigi célzott adományok - gázkályha, aggregátor, meleg takarók, tartós élelmiszer - mellett műanyag evőeszközökre volt most a legnagyobb szükség, ugyanis a sziszeki karitász megszervezte, hogy központilag főzzenek azoknak, akiknek nincs fedél a feje felett. Így a helyi szakácsokat odahívták, akik egy szakácssátorban dolgoznak, és onnan osztják szét az ételt. 

Az országos összefogáshoz a Katolikus Karitász 1356-os adományvonalának hívásával 500 Ft-tal, egyéb összeggel a karitasz.hu oldalon bankkártyás adományozással lehet csatlakozni.

Katolikus Karitász

fotó: Merényi Zita

A+ A-

Képgaléria

1115 Budapest, Bartók Béla út 104. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató