30. Orvosmisszió Kárpátalján

Kárpátalján 2017 őszén gyermekek szűrővizsgálatával kezdte meg munkáját a Katolikus Karitász Orvosmissziója és ezen a hétvégén már 30. alkalommal indult útnak az önkéntes orvoscsoport.

A húszfős csapat ezúttal Huszton 115 gyermeket és 88 felnőttet vizsgált meg. A vizsgálatok eredményeként mintegy 50 szemüveget írtak föl és 27 lúdtalpbetétet osztottak ki. Az elmúlt több mint két év alatt 23 helyszínen több mint 2500 gyermeket és közel 1800 felnőttet vizsgáltak meg, 570 szemüveget írtak fel és adtak át, továbbá közel 850 lúdtalpbetétet osztottak ki a rászoruló gyermekeknek.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával az Orvosmisszió elsősorban Kárpátalján szűri a gyermekeket, de szűréseikkel többször eljutnak a Délvidékre és évente egy-két alkalommal Erdélybe is. A misszió gyermekek szemészeti, fogászati és ortopédia vizsgálatával kezdődött, de ma már vércukor, vérnyomásmérést, valamint EKG vizsgálatot is végeznek a misszionáriusok, ez év tavaszától pedig nőgyógyászati rákszűrést és kismama tanácsadást is biztosítanak a határon túl, ősztől pedig bőrgyógyász és konduktor is segíti a határon túli magyarok ellátását. Az Orvosmisszió folyamatosan pótolni kívánja a hiányzó prevenciós egészségügyi ellátást, ezért évente egy alkalommal visszatér az egyes helyszínekre, kontroll vizsgálatokat végez, cseréli a régi szemüvegeket és lúdtalpbetéteket, továbbá szűri az új óvodásokat és az újszülötteket.

 

A Karitász azokat a területek kívánja elérni, ahová nehéz eljutni, ahová a távolság és a rossz útviszonyok miatt kevesen jutnak el az anyaországból és ahol legnagyobb a szükség. Kiemelt terület ezért a Felső-Tisza vidéke, ahol a magyarság szórványban él és nap, mint nap küzd megmaradásáért. Az Orvosmisszió munkájával a Kormány óvodafejlesztési programját is segíteni kívánja és eljut minden óvodába Kárpátalja keleti részén, melyet a Nemzetpolitikai Államtitkárság felújított vagy újonnan épít.

Katolikus Karitász

Képek: Vermes Tibor/Katolikus KaritászA+ A-

Képgaléria

1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató